PÉK jelene és jövője, I. rész

2014. január 23.

by tmichel

Ezzel a bejegyzéssel indul útjára egy több részes sorozat, amiben megpróbálom bemutatni a PÉK-nek azt az oldalát, amit kevesen látnak és még kevesebben ismernek. Többek között szó lesz a PÉK rövid történetéről, a jelenlegi felépítéséről, a kihívásokról, amiket a körrel szemben támaszt és természetesen a jövőről is. Ha minden jól alakul, akkor a következő pár hónap felettébb izgalmas lesz. Egyelőre csak az elhatározás született meg, konkrétumok még alig látszanak.

Oké, hogy PÉK, de akkor mi az a VIR?

Az évek során bizonyos fogalmak és alkalmazások között elmosódott a határvonal. A PÉK (Profil és Körök) valójában a VIR (Villanykari Információs Rendszer) egy szelete csupán. Anno még KIR-ként (Kollégiumi Információs Rendszer) indult ez a projekt. Ezt tükrözi a körünk neve is (Kir-Dev == Kollégiumi Információs Rendszer fejlesztők, de ez így hosszú is és legalább egy nagyságrenddel kevésbé hangzatos is).

A VIR valójában egy meta-projekt, ami több kisebb alkalmazást fogott össze. Lassan, de biztosan elhalványult az eredeti elképzelés és a kar hallgatóinak többsége elfelejtette, hogy egyáltalán volt ilyen. A VIR alá tartozott a lassan teljesen megszűnő news, az azóta már átalakult wiki, az eredetileg két alkalmazásként működő Profil és Körök, valamint az SSO (Single sign-on) is. A megvalósult alkalmazásokon túl az SSS-ről (Schönherz Social Services) is sokat beszéltünk, főleg a körön belül. Emellett egy RSS aggregátor is készült volna, ami a Schönherzen belüli hírek automatikus összegyűjtését célozta.

A VIR fogta volna össze a kollégium és tágabb értelemben a kar online életének egy meghatározó részét. A PÉK alatt lévő adatbázisban sok érdekes adat van, sőt ezt még egy kapcsolati hálóval kiegészítve már igazán nagyot lehetett volna álmodni. Ezek a nagyra törő tervek idő és lelkesedés hiányában nem valósultak meg, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy határozatlan időre elnapolódtak.

Mára a VIR a legtöbb hallgatónak egyet jelent a PÉK-kel. Ez köszönhető a meg nem valósult fejlesztéseknek is, de főleg annak, hogy kifele sosem kommunikáltuk igazán a határvonalakat. Sőt az sem segített, a legtöbb domain valójában egy alkalmazásra mutat. Például a korok.sch.bme.hu, a profile.sch.bme.hu, sőt még a vir.sch.bme.hu is ugyanarra az alkalmazásra, a PÉK-re mutat.

Ezzel az első bejegyzés végére is értünk. A következő részben már tényleg a PÉK- kel fogunk foglalkozni és azzal az úttal, amit bejárt a kezdetektől.