We DOcker

2014.06.09. | írta: balo

A fejlesztés és üzemeltetés feladata sosem volt élesen elkülöníthető, bármennyire is szeretik a fejlesztők és rendszergazdák kölcsönösen egymásra hárítani a felelősséget.

Olvasd tovább »
Facebook Twitter

auth.sch tesztrepülés

2014.06.05. | írta: tmichel

Már többször volt szó arról (legutóbb az auth.sch koncepciójának felvázolásakor), hogy a Schönherzben megújítjuk és egyben le is cseréljük a jelenlegi SSO megoldásunkat. Ez lényegében azt jelenti, hogy a következő félévtől a jól megszokott VIR-es bejelentkező felületet nyugdíjazzuk és helyette egy rugalmasabb megoldást adunk. Felhasználói szemszögből nem sok minden változik. A következő félévtől már nem tudsz1 majd belépni a VIR felhasználóddal, helyette a schaccodat vagy a BME címtár azonosítódat tudod majd használni.

  1. Ez nem teljesen igaz, mert a következő félév folyamán, míg a teljes átállás 

Olvasd tovább »
Facebook Twitter

PÉK 2.7.0 release

2014.05.07. | írta: tmichel

Lassan, de eljött ez is. A nagy megújulás előtti utolsó nagyobb release. A felszínen nem sok minden változott, inkább a motorháztető alatt takarítottunk megint. Még mindig az egyszerűség és karbantarthatóság a vesszőparipánk. A mostani változtatások is ebbe az irányba vitték a kódbázist.

Olvasd tovább »
Facebook Twitter

Az express.js és az npm, Node is still a badass tech - III. rész

2014.04.19. | írta: kresshy

Egy kisebb kihagyás után folytatjuk az előre haladást a Node.js világában. A mai témánk az npm (Node Package Manager) illetve az Express.js web application framework. Előbbi a csomagok menedzselésére, utóbbi pedig webalkalmazások készítésére szolgál. Az express.js egy Sinatra szerű framework, amelyet igen egyszerű használni. Ebben a cikkben az alapokról lesz szó, és megpróbálom bemutatni, hogyan tudtok elindulni egy ilyen webalkalmazás fejlesztésekor.

Olvasd tovább »
Facebook Twitter

A kliens oldali teljesítmény számít

2014.04.06. | írta: snapdragon

Sokan hallhattatok már a backend oldali skálázásról, a különböző cluster és sharding megoldásról (a témában érdemes követni a HighScalability oldalt), de valójában erre az esetek nagy részében nincs szükség egy új alkalmazás bevezetésekor a piacra. Ekkor sokkal nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a felhasználói elégedettségre, amit inkább az alkalmazásunk kliens oldali teljesítménye határoz meg. A határok persze nem ilyen élesek, olvass tovább!

Olvasd tovább »
Facebook Twitter

Node.js is a badass rock star tech - II.rész

2014.04.02. | írta: kresshy

A Node.js cikksorozatunk következő részét olvashatjátok, melyben egy nagyon egyszerű chat programot fogunk elkészíteni. Az előző cikkben megismerkedhettünk egy-két alapvető fogalommal és a belső működéssel, most pedig ideje belevágnunk a programozós részbe. Még mielőtt nagyon belelendülnénk elárulom, hogy a következő cikk az Express.js-ről fog szólni, de ne szaladjunk ennyire előre lássuk azt a chat programot.

Olvasd tovább »
Facebook Twitter